Project: Griezels in de zee

Dit project bestond uit een eenmalige workshop van 90 minuten. Het  thema was geïnspireerd op dat van de kinderboekenweek : ‘Griezels’.

In de zee ontdekken onderzoekers nog steeds nieuwe vissoorten. Daar zitten soms griezelige en heel vreemdsoortig uitziende exemplaren tussen die tot de verbeelding spreken. Grappig is dat ze soms ook iets menselijks hebben. Sommige hebben bijvoorbeeld een menselijk gezicht of vinnen die op handjes lijken. De kinderen kregen een aantal foto’s te zien van deze nieuwe vondsten en waren vol verwondering. Het inspireerde hun tot het uitvoeren van de opdracht die luidde: ,,Verzin zelf een nieuwe vissoort en boetseer die van klei.” Het eindresultaat zou een “aquarium” met fantasievissen worden.

Na een korte demonstratie van Tosca waarin ze toonde hoe je een vis van klei kunt vormen kreeg elk kind een hompje klei en maakte daar een nieuwe soort van. Al werkende lieten kinderen hun fantasie de vrije loop over wat hun zelf bedachte soort allemaal kon doen. In groep vier bijvoorbeeld gingen verschillende verhalen de ronde over onder andere een vis met een speciale medicijntentakel die zieke vissen kon genezen.

Nadat de kinderen de opdracht afgerond hadden werden de vissen op een houten stokje geprikt en op een pieppapieren plaat bevestigd.  Zo ontstond er een “aquarium” met fantasievissen.

De aquariums van de verschillende groepen werden in de hal tentoongesteld zodat de kinderen van andere klassen en de ouders ze konden bezichtigen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *